FINDIKLI' NIN DOLMA TAŞ MİMARİSİ

13.05.2019
Fındıklı’nın tarihe tanıklık eden önemli bir varlığı da dolma taşlı ahşap Fındıklı konaklarıdır. Temel yapı malzemesi ahşap ve taş olan Konakların temel duvarları taştır. Yapıya asıl karakterini ve dış görünümünü kazandıran öge ise “Dolma” ya da “Göz Dolma” olarak adlandırılan dış duvarlardır. Bu duvar sisteminde dolgu taşların koyulabilmesi için duvarın ahşap iskeleti raf sistemi gibi kutucuklara bölünmüştür. Gözlere yerleştirilen dolgu taşları, parke taşı büyüklüğünde perdahlı sel taşlarıdır ve her göze bir tane yerleştirilir. Dolma duvarlarda taş ile ahşap arasındaki boşluk ise elenmiş kil ve kireç karışımı macunla sıvanarak kapatılır, rengi ise beyazdır. İç mekânlarda ise ahşap oymacılık sanatının tüm güzelliklerini görmek mümkündür. Çağlayan Köyü’müzde bulunan Ataçlar, Şevketbeyoğulları, İnceler Konağı bu konaklardan sadece bazılarıdır.
 
İlçemizin önemli turizm kaynaklarından biri olan sivil mimari yapılarımızdan tarihi dolma taşlı evlerin turizme kazandırılması için dolma taşlı evlere ait envanter çalışması yapılarak 82 adet (Sivil Mimarlık, Anıtsal ve Resmi Yapılar) Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca tescili yapılmıştır. 
 
Fındıklı’nın tarihe tanıklık eden önemli bir varlığı da dolma taşlı ahşap Fındıklı konaklarıdır. Temel yapı malzemesi ahşap (kestane , sedir, çam) ve dere taşı olan Konakların temel duvarları taştır. Yapıya asıl karakterini ve dış görünümünü kazandıran öge ise “Dolma” ya da “Göz Dolma” olarak adlandırılan dış duvarlardır. 83 adet (Sivil Mimarlık, Anıtsal ve Resmi Yapılar) Kültür Varlıklar Koruma Kurulunca tescili yapılmıştır. Duvarın ahşap iskeleti raf sistemi gibi kutucuklara bölünerek dolgu taşlarının elenmiş kil ve kireç karışımı macunla sıkıştırılması sağlanır. Dolma taş evleri ismine karşın esasında ahşap yapılardır.
 
 
Merkez Mahallesi Hükümet Meydanı No: 2 Fındıklı/Rize
04645115301